Tuesday 24 May 2011

Karipap

Sebelum kongsi resepi karipap ni nak bebel dulu. Saya menghilangkan diri seminggu lebih ni sebab kononnya nak terminate broadband. Saya ingat tak dah stop pakai tak da la masuk bil lagi. Rupa-rupanya tidakkk.Kena call cepat2 ikut tarikh bil masing-masing. Macam kes saya dah terlepas seminggu tarikh bil saya. Rugi tuu..Jadi daripada saya bayar tapi tak guna baik saya bayar dan guna sampai cukup tarikh bil, lepas tu cepat-cepat terminate.

Kepada sesiapa yang nak buat karipap, di bawah ni ada resepi; saya buat dua jenis inti, kentang campur ayam perisa kari, dan sardin. Saya bagi juga resepi inti yang saya dapat daripada myresepi. Buat banyak-banyak lepas tu simpan dalam peti ais, so bila lapar keluarkan dan goreng. Sedap ni..


Bahan-bahan ;

Untuk kulit karipap

• 250g tepung gandum

• 2 sudu besar marjerin - panaskan

• garam

• air

Untuk Inti Kentang/keledek

• 5 biji kentang atau keledek ~ ikut la nak makan yang mana

• 200g daging atau ayam cincang

• setangkai daun kari dan daun sup cincang halus

• 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air

• 1 biji bwg besar

• 2 ulas bwg putih

• garam

• air

Bagi yang nak inti sardin, kat bawah resepinya;

Bahan-bahan;

• 1 Tin sardin (Ayam Brand) dilenyek

• 1 Biji bawang besar (Dihiris dadu)

• 1 Biji cili merah (Dipotong serong kacil-kecil)

• Daun sup (Diracik halus)

• Sos Tomato

• Garam

• Gula

• Perasa

• Limau nipis (Perahkan airnya)


Kat atas gambar stok karipap gajah yang saya buat simpan dalam peti sejuk. Buat beso-beso la cepat siap. Makan sebiji dah kenyang.

Lupa pulak nak bagitau cara-cara..huhu..sorry2..refer bawah;

1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin yang telah dipanaskan. Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika kelim.
2. Untuk buat inti - kentang/keledek dikupas dan dipotong dadu.

3. Blend bawang besar dan bawang putih dan tumiskan bersama daun kari hingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang/keledek, ayam/daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam/daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.

4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai.
5. Masukkan inti kentang dan kelim/cetak mcm biasa.

6. Goreng dengan api yang sederhana.
SEKIAN..

20 comments:

  1. Rindu Solehah.
    Sekarang duduk mana?
    lari topik! =))

    ReplyDelete
  2. ye ke..isk..isk..terharu ni..sekarang ni kat lama lagi..hehe..tau ka?

    ReplyDelete
  3. waaahhh..nak try buat larh..

    ReplyDelete
  4. jat kn,suka mkn kulit dia je.isi xsuka.diorg ckp jat suka mkn tepung.

    ReplyDelete
  5. ella, buat la.senang ja..

    jat, betul la cakap diorang tu..kulit tu memang tepung je..hehe

    ReplyDelete
  6. wahh sangat pandai! pos sini sket ehe

    ReplyDelete
  7. wahhh.. bestnye ^_^

    suke inti ikan =)

    ReplyDelete
  8. sedapppnya karipap....

    ila memang hantu karipap tau..hehe

    ReplyDelete
  9. bulan depan uncle nak pie kedah jumpa kat cendol pulut changlun yer

    ReplyDelete
  10. Karipa yang ada sardin sedap tu.cik ina peminat karipap.

    ReplyDelete
  11. Pemninat tegar karipap...tiap kali kalau nak beli kuih buat sarapan ker...minum petang ker mesti beli karipap...dah ada resepi ni..nak try jugak..tp nak claim tepi tu tak tau...

    ReplyDelete
  12. itu karipap pusing ke biasa???

    ReplyDelete
  13. salam solehah,
    Apa khbar sekarang?
    Wah, karipap ala tradisi. Very good taste

    ReplyDelete
  14. hmmmm kalau buat besaq gedabaq mau sebijik dah kenyang....

    ReplyDelete
  15. kenapa hang xcourier karipap tu kat aku? hu3.. sentap tau!

    ReplyDelete
  16. nk try buat....peminat tegar karipap ni...hehehe....

    ReplyDelete